Een van de meest gestelde vragen over invriezen is: "Kan ik etenswaren uit de diepvries na ontdooien opnieuw invriezen?
Het antwoord is niet: ja of nee.
Lees hieronder hoe het zit, en meer...
Vlees en zeevruchten kunnen probleemloos ingevroren worden, maar als ze eenmaal ontdooid zijn, mag je ze niet meer opnieuw in de vriezer leggen. Het proces van herinvriezen en ontdooien geeft bacteriën te veel kans om te ontwikkelen, waardoor een voedselvergiftiging haast gegarandeerd is.
Iets anders is het als je het bakt en in een gerecht hebt verwerkt. Het is dan een nieuw product en kan dan zondermeer opnieuw worden ingevroren.
Invriezen doodt de bacteriën niet maar zet de groei ervan wel stil. Tijdens het invriezen ontstaan ijskristallen, die de celwanden van het product kunnen beschadigen. Als het product vervolgens ontdooit, komt daar vocht en voedingsstoffen uit vrij. Hierin leven bacteriën zich helemaal uit. Dit proces herhaalt zich bij opnieuw invriezen. Maar ook, hoe meer vocht eruit lekt, hoe taaier het stuk vlees wordt.
Echter, is de buitenkant van het product nog hard en is er dus nog geen vocht vrijgekomen, dan kan het zondermeer weer terug de vriezer in.
En dan zijn er nog producten waarvoor het sowieso minder uitmaakt. Een brood kun je bv. na een dag ontdooien prima weer opnieuw invriezen. Lekkerder wordt het er niet op, want brood wordt harder en droger door het vriesproces, maar je kan het nog prima gebruiken voor bv. tosti's.
Bacteriën worden door invriezen niet gedood, maar groeien niet verder.
Alleen goed verhitten doodt de bacteriën.
Zorg ervoor dat de temperatuur in je vriezer -18 °C of kouder is. Er kunnen dan geen bacteriën groeien.
Sommige producten zijn niet geschikt om in te vriezen. Wat er na ontdooien overblijft is niet meer om te eten.
Als de temperatuur in de vriezer laag blijft, kunnen er geen bacteriën groeien. Wel kan de kwaliteit van producten wat achteruitgaan. De meeste producten kun je ongeveer drie maanden invriezen zonder kwaliteitsverlies. Schrijf dan ook op een product de datum van invriezen. Zo weet je precies hoelang het in de vriezer ligt.
Een aantal producten is geen drie maanden houdbaar in de vriezer. Dit zijn de uitzonderingen:
Als het om een voorverpakt diepvriesproduct gaat, dan kun je de houdbaarheidsdatum en ontdooi- en bereidingsinstructies op de verpakking aanhouden.