Ton Stam Schagen

Kruidenmixen

Als je kruiden hebt gekweekt kan je na drogen er ook diverse kruidenmixen van maken.

Zelfgemaakt is gezonder

In kruidenmixen die je koopt zit vaak veel te veel zout. Veel mensen denken dat zoutloos meteen ook smakeloos is. Dat is zeker niet het geval. Deze heerlijke zoutloze kruidenmixen bewijzen het tegendeel. En ze zijn ook nog eens hartstikke makkelijk te maken.

Nog een voordeel: Je kan de mix helemaal aanpassen aan je eigen smaak.
Hou je niet van een bepaalde kruid? Laat hem gewoon weg.
Hou je van pittig? Voeg wat extra chili toe.

Nog een Hollands voordeel: Zelf maken is goedkoper.

Wat is er leuker om aan het einde van het seizoen zelf je overgebleven kruiden uit de tuin te drogen en te gebruiken voor je kruidenmix. Zeker met oregano, tijm en rozemarijn gaat dit heel goed.
Dit doe je heel simpel door kleine bosjes van de kruiden te maken en deze op zijn kop te laten drogen.

De bereiding

Gebruik voor het beste resultaat bij voorkeur een granieten vijzel. Als je een staafmixer of een keukenmachine gebruikt worden de kruiden alleen maar fijngesneden, terwijl ze met een vijzel fijngewreven en gestampt en dus helemaal vermengd worden, wat de smaak ten goede komt.

Bewaar de mix in een afgesloten potje.


In de kruidenmixen hieronder zie je waarden in theelepels (tl), eetlepels (el) en in grammen.
De waarden verschillen: dat komt omdat een tl gedroogde kruiden minder weegt dan een tl verse kruiden of een tl specerijen.
Hieronder worden de verhoudingen weergegeven.
Soort1 theelepel (tl)1 eetlepel (el)
Gedroogde kruiden1g5g
Verse kruiden1g3g
Specerijen, zout2g15g
De hieronder aangegeven waarden zijn verhoudingswaarden. Je kan de hoeveelheden zelf vermeerderen.

De kruiden in onderstaande mixen zijn allemaal gedroogde kruiden.

Itaiaanse kruiden

Een van de bekendste mixen is Italiaanse kruidenmix.
Je hebt er minimaal het volgende voor nodig (alles gedroogd):
  • 2 tl (2g) basilicum
  • 2 tl (2g) oregano
  • 2 tl (2g) peterselie
  • 1 tl (1g) tijm
  • ½ tl (1g) rozemarijn
en je kan het naar eigen smaak uitbreiden met bv.:
  • 1 tl (2g) marjolein
  • 1 tl (2g) knoflookpoeder
Lekker in pastagerechten en in tomatensaus.

Provençaalse kruiden

Ze worden gedroogd gebruikt.
  • 3 el tijm
  • 2 el rozemarijn
  • 2 el basilicum
  • 1 el bonenkruid
  • 1 el dragon
  • 8 verkruimelde laurierblaadjes

Fines herbes (Frans voor fijne kruiden)

Fines herbes wordt vers gebruikt in diverse gerechten, maar vooral in soepen, sauzen, kaas- en eiergerechten.
  • 1 el bieslook
  • 1 el dragon
  • 1 el kervel
  • 1 el peterselie

Patatkruiden

Deze mix geeft de frietjes wat pit.
  • 1 tl (2g) paprikapoeder
  • 1 tl (2g) knoflookpoeder
  • 1 tl (2g) kerriepoeder
  • 1 tl (2g) cayennepoeder
  • 1 tl (2g) korianderpoeder
  • 1 tl (2g) kaneel
Strooi de mix na het bakken over de frietjes.
Ook lekker over gebakken aardappelen

Gehaktkruidenmix

  • 1 tl (2g) uipoeder
  • 1 tl (1g) marjolein (majoraan)
  • 1 tl (1g) tijm
  • 1 tl (2g) knoflookpoeder
  • 1 tl (2g) karwijpoeder (kummel)
  • 1 tl (2g) gemalen kruidnagel
  • 1 tl (2g) gemalen zwarte peper
  • 1 tl (2g) nootmuskaat

Viskruiden

  • 2 el (2g) gedroogde peterselie
  • 1 el (2g) paprikapoeder
  • 1 tl (2g) knoflookpoeder
  • 1 tl (1g) gedroogde dille
  • ½ tl (2g) gemalen zwarte peper
  • ½ tl (2g) cayennepoeder
  • ½ tl (2g) nootmuskaat

Speculaaskruiden

  • 8 tl (16g) kaneel
  • 2 tl (4g) kruidnagelenpoeder
  • 2 tl (4g) nootmuskaat
  • 1 tl (2g) gemberpoeder
  • 1 tl (2g) anijszaad
  • 1 tl (2g) korianderzaad
  • 1 tl (2g) kardemonpoeder

Naar begin pagina...