Ton Stam Schagen

Kaneel

Je gebruikt het in zelfgemaakte appelmoes, in gebak, op de appeltaart, in ontbijtgranen enz.
Er is kaneel in stokjesvorm en gemalen, duur en goedkoop.
Maar wat is eigenlijk het verschil tussen al die soorten kaneel?

Wat is kaneel eigenlijk?

Kaneel is een specerij afkomstig van een tropische boom: de schors van de kaneelboom, welteverstaan. De hele schors van de boom wordt gebruikt, de stam, de takken en de twijgen. De bast wordt van de boom verwijderd en vervolgens gedroogd. Eigenlijk is gemalen kaneel niets meer dan zaagsel met een smaakje. Klinkt misschien raar, maar toch zijn we er allemaal dol op.

Er zijn twee bomen waar je kaneel van kan maken nl.: de Cinnamomum Cassia, ook wel Chinese Cassia genoemd, en de Cinnamomum Verum uit Cylon.

Cassiakaneel

Van de Cinnamomum Cassia wordt cassiakaneel gemaakt. Dit is de goedkopere en meestverkochte kaneelsoort. Deze kaneelboom groeit voornamelijk in China, Indonesië en Vietnam.

Ceylonkaneel

Ceylonkaneel wordt van de Cinnamomum Verum gewonnen en komt oorspronkelijk uit Sri Lanka, dat vroeger Ceylon heette. Volgens puristen is Ceylon de enige echte kaneel, en is dan ook een stuk duurder dan haar goedkopere zusje Cassia.

Ceylon- en Cassiakaneel verschillen niet alleen in prijs, maar ook van smaak. Ceylon is een stuk warmer, zoeter en zachter van smaak dan Cassia.
Stokjes Ceylonkaneel zijn vrij dun, lichtbruin van kleur en lijken haast op perkamentachtige rolletjes.
Cassiakaneel is een enkelvoudig dik rolletje dat je vaak in de supermarkt vindt.

CeylonkaneelCassiakaneel

Er zijn grote bedrijven in Europa die enorme partijen kaneel inkopen uit allerlei verschillende plekken. De kaneel die in zo’n potje belandt is dus vaak een mengelmoes van kaneel uit verscheidene Aziatische landen.

Naar begin pagina...