Ton Stam Schagen

De werking van het gehoor

Onze beide oren bestaan uit drie onderdelen: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Hiermee wordt het geluid uit de omgeving, dat bestaat uit trillingen in de lucht, opgevangen en omgezet in zenuwimpulsen zodat onze hersenen het kunnen verwerken. Zo kunnen wij horen.

Het buitenoor

Het buitenoor bestaat uit drie delen: de oorschelp, de gehoorgang en het trommelvlies. De functie van het buitenoor is het opvangen van geluid. Dit geluid wordt via de oorschelp en de gehoorgang naar het middenoor geleid. De oorschelp maakt direct onderscheid tussen geluiden die van achteren komen en geluiden die van voren komen. In het trommelvlies worden de geluiden omgezet in trillingen.

Het middenoor

Het middenoor bestaat uit drie botjes, de gehoorbeentjes: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Deze botjes gaan bewegen wanneer het trommelvlies trilt. Het geluid wordt hierdoor versterkt.

Het middenoor staat via de buis van Eustachius in verbinding met de keelholte. De buis zorgt voor luchttoevoer naar het middenoor, zodat de druk aan beide kanten van het trommelvlies gelijk blijft. Ook zorgt de buis ervoor dat te harde geluiden en het geluid dat wij zelf maken, worden gedempt.

Het binnenoor

Het binnenoor bestaat uit het slakkenhuis en het labyrint. Hieraan vast zitten de gehoor- en evenwichtszenuw.

Het slakkenhuis is gevuld met een vloeistof. Hierin zit een membraan met kleine trilhaartjes. Deze gaan bewegen wanneer de stijgbeugel de vloeistof in het slakkenhuis in beweging brengt. Dit zorgt voor een signaal naar de hersenen.

In het labyrint bevinden zich ook haartjes. Deze reageren op bewegingen. De signalen over deze bewegingen worden vervolgens doorgegeven aan de evenwichtszenuw. Op deze manier kunnen wij ons evenwicht bewaren.

Doordat wij twee oren hebben, komen in onze hersenen ook twee verschillende signalen van het geluid binnen. Het geluid bereikt beide de oren namelijk niet tegelijk. Deze signalen worden gecombineerd. Zo weten wij waar het geluid vandaan komt, we kunnen de richting horen.
Bron(nen): Beter Horen

Naar begin pagina...