Ton Stam Schagen

Bewaren van kruiden

De volgende adviezen gelden voor het bewaren van kruiden.
  • Gedroogde kruiden
    Gedroogde kruiden bewaar je op een koele, droge en donkere plek. Zo blijft de smaak het langste goed.

    Zo droog je de kruiden in ongeveer twee weken:
    1. Leg de blaadjes op een schone en droge theedoek.
    2. Keer ze regelmatig om.
    3. Als je ze kunt verkruimelen, zijn ze droog genoeg.
    4. Doe de kruiden in goed afsluitbare potjes en bewaar ze op een droge en donkere plek.
  • Verse kruiden in de koelkast
    Verse kruiden bewaar je in de koelkast, daar zijn ze nog een paar dagen houdbaar. Wikkel ze in een vochtig keukenpapiertje of in vershoudfolie.
  • Verse kruiden invriezen
    Peterselie, selderij, munt en bieslook kun je goed invriezen. De kruiden zijn ongeveer 12 maanden houdbaar in de vriezer. Daarna verliezen ze een groot deel van hun smaak en geur.

    Zo vries je de kruiden in:
    1. Was de kruiden.
    2. Dep ze droog met keukenpapier of een schone theedoek.
    3. Snijd de kruiden fijn of grof.
    4. Verpak ze in kleine porties in boterhamzakjes of doe de kruiden met wat water in een ijsblokjeshouder.
      Bij grotere hoeveelheid kruiden doe je ze droog in een luchtdicht afsluitbaar bakje.
    5. Vries ze zo snel mogelijk in.

Naar begin pagina...