Ton Stam Schagen

Dille

(Anethum graveolens)
De plant heeft grote bolvormige bloemschermen en fijngedeeld blad en is familie van de vekel en kervel. Hij kan wel tot een meter hoog worden.
Het fijn blad is zeer decoratief.

De smaak

Dille smaakt zoet en fris en het heeft een lichte anijssmaak.

Kweken

Buiten:
Zaaien in april en nogmaals in juni. Vormt de plant zaden dan zullen deze voor nieuwe planten zorgen.
Het zaad is twee jaar kiemkrachtig. De zaden zullen na twee weken ontkiemen.
Door het pinachtig wortelgestel laat de plant zich moeilijk verplanten.

Binnen:
In pot blijft de groeiwijze gedrongen maar de aroma-ontwikkeling is ondanks de beperkte groei goed en het fijn blad is binnen zeer decoratief.

De plant is eenjarig.
De zaden worden gebruikt bij het inmaken van augurken en uitjes, alsmede voor de bereiding van zuurkool.

Bewaren

  • In de koelkast: Verpakt in vershoudfolie enkele dagen onderin de groentela.
  • In de diepvries: Schoonspoelen en droogdeppen. Heel of fijngehakt bewaren in een bakje of luchtdicht diepvrieszakje tot 12 maanden.

Gebruik

  • Blaadjes niet meekoken.
  • Bij bonen, erwten, koolraap, bloemkool, zuurkool.
  • Na het bakken over gebakken krieltjes.
  • Dille wordt gebruikt in soepen en sauzen.
  • Verse dille gaat bijzonder goed samen met zalm en andere vis.
  • Gaat goed samen met zure smaken zoals citroen en azijn.
  • Thee getrokken van dillezaadjes kan een (licht) slaapverwekkend effect hebben en kan daardoor een goede nachtrust bevorderen.
  • In salades met komkommer en tomaten.
  • Dillesaus: over rundvlees, eiergerechten en over krieltjes.
  • Het bevordert de spijsvertering en eetlust.
  • Werkt slijmoplossend en vermindert hik, buikpijn, slapeloosheid en winderigheid.

Naar begin pagina...