Ton Stam Schagen

Kervel

(Anthriscus cerefolium)
De plant heeft varenachtige bladeren en kan 60cm hoog worden.
Het blad van kervel wordt zowel vers als gedroogd gebruikt. Het moet pas tegen het einde van de kooktijd worden toegevoegd en zeer kort worden meegekookt om de smaak tot zijn recht te laten komen en te behouden.

De smaak

Hij heeft een tere anijs-achtige smaak.

Kweken

Zaaien: buiten vanaf half maart en dit maandelijks herhalen tot half augustus om altijd verse blaadjes te kunnen snijden.
Na het scheuren kan je een gedeelte in huis verder kweken zodat je in de winter voldoende verse voorraad hebt.

De plant is eenjarig, kan na anderhalf à twee maanden worden gesneden, maar mag niet gaan bloeien. Droogte bevordert de bloei.
Koele en regenachtige zomers zijn voor kervel het beste.
De plant kan op een beschutte plek overwinteren, dus drogen is dan ook niet aan te raden. Zelfs 's winters zijn er altijd wel wat blaadjes beschikbaar.

Bewaren

  • In de koelkast: Verpakt in vershoudfolie enkele dagen onderin de groentela.
  • In de diepvries: Schoonspoelen en droogdeppen. Fijngehakt bewaren in een bakje of luchtdicht diepvrieszakje tot 12 maanden.

Gebruik

  • Niet meekoken, behalve in kervelsoep.
  • Toevoegen aan alle rauwkostsalades.
  • Bij eigerechten.
  • Vlees: lamsvlees, kalfsvlees, biefstuk, rosbief, kip, visgerechten.
  • Bij tomaten, spinazie, doperwten.
  • Stengels meekoken in soepen en bouillon en later verwijderen.

Naar begin pagina...