Ton Stam Schagen

Munt

(Mentha piperita)
In Engeland wordt Munt meer in de keuken gebruikt dan bij ons.
De plant trekt veel insecten aan.
De blaadjes kunnen vers worden gebruikt, maar laten zich ook goed drogen.

De smaak

Munt herken je aan zijn frisse mentholachtige geur.
Munt heeft ee frisse smaak die lang in de mond blijft hangen.
Gerechten krijgen er een fris aroma van.

Kweken

De plantjes kunnen buiten gezaaid worden in mei, maar komen niet zuiver uit zaad terug. Beter is dus om ze te kopen in de supermarkt, of te scheuren.

Bewaren

De plant is overblijvend kruidachtig en kan zo'n 70 cm hoog worden, e blaadjes zijn in voorjaar, zomer en herfst in overvloed beschikbaar.
Voor de winter zijn de blaadjes goed in te vriezen. Zie Bewaren van kruiden

Gebruik

  • Blaadjes of kleine takjes overgieten met heet water voor muntthee.
  • Warm of koud water met wat citroensap, heerlijk verfrissend en bovendien genezend bij buikpijn en maagkramp.
  • Kan meekoken bij koolsoorten. De blaadjes bij het opdienen verwijderen.
  • Bij aardappelgerechten, rosbief en in salades.
  • Blaadjes na het koken met boter toevoegen aan doperwten, snijbonen en worteltjes.

Naar begin pagina...