Ton Stam Schagen

Peterselie

(Petroselinum hortense)
De plant is eigenlijk tweejarig: 's zomers zaaien en de volgende zomer bloemen, maar ons gaat het niet om de bloemen, dus in de praktijk is het een éénjarig kruid.

De smaak

Bladpeterselie heeft een verfijnd zoete smaak.
Krulpeterselie heeft een minder uitgesproken smaak en wordt ook vaak gebruikt voor garnering.

Kweken

Zaaien: half maart-april voor gebruik in de zomer en in augustus voor gebruik in de winter.
Kiemtijd: vier tot acht weken.
Buiten:
Peterselie houdt niet van de volle zon en groeit het beste op een plek in de halfschaduw, in vochtige, voedzame grond.
Binnen:
Heb je peterselie in een pot gekocht, zet hem dan in een pot één maat groter en vul de aarde aan.
De grond in de pot moet vochtig zijn maar niet kletsnat. Pas als de grond licht is opgedroogd geef je de plant weer water.

Bewaren

Peterselie is goed te bewaren in de vriezer, maar krulpeterselie liever niet drogen. Er gaat dan veel van de smaak verloren.
Zie Bewaren van kruiden

Gebruik

  • Niet meekoken.
  • Blad en steeltjes zijn beide te gebruiken.
  • Krulpeterselie ook voor garnering.
  • Bij gehakt, goulash, rund- en varkensvlees en vis.
  • Bij koolraap, uien, zuurkool, en peulvruchten.
  • In soepen, bouillon en salades.
  • In kruidenboter, fondue- en gourmetsaus.
  • Fijngesneden en op het laatste moment toegevoegd aan een romige saus.
  • Peterselie bevat ontzettend veel vitamine C en mineralen. Daarnaast stimuleert het kruid ook de spijsvertering.

Naar begin pagina...