Ton Stam Schagen

Rozemarijn

(Rosmarinus officinalis)
Het is een groenblijvend struikje met leerachtige blaadjes en lichtblauwe bloempjes.
Volgens de oude Grieken zouden een paar takjes in de slaapkamer het huwelijksgeluk tegen kwade invloeden beschermen. Het werd ook als wierook gebruikt.
Nu wordt het nog gebruikt door de parfum-, zeep- en cosmetica-industrie.

De smaak

Rozemarijn heeft een sterke geur. De smaak van van het kruid is mild, maar snel overheersend.

Kweken

Je kan de plant zaaien, maar het duurt erg lang voordat je een flinke plant hebt.
Beter is een plant kopen.
Vermeerderen kan goed door stekken. Knip een mooie tak af, steek hem op een warm plekje in de grond en groeien maar.

De plant is overblijvend, heesterachtend, groenblijvend en houdt van zon en lichte kalkhoudende grond.
Snoeien in het voorjaar. Het snoeisel drogen of invriezen.

Bewaren

Drogen:
Rozemarijn is goed te drogen en daarna enkele maanden houdbaar. Rits de blaadjes van de takken, hak ze fijn en bewaar ze in een afgesloten potje.
Vers:
Verse rozemarijn is in de koelkast slechts enkele dagen houdbaar.
Invriezen:
Rozemarijn is zeer goed in te vriezen. Het blad van de steeltjes rissen en de blaadjes heel of grofgehakt invriezen, zonder verlies van de smaak.

Gebruik

  • Is zowel gedroogd als vers te gebruiken, niet te veel tegelijk.
  • Toevoegen aan gebakken aardappelen.
  • Een takje toevoegen aan stoofschotels. Naderhand verwijderen.
  • Bij schapevlees en varkensvlees.
  • Een takje in de rosbief vóór het braden.
  • Toevoegen aan bowl.
  • Bij vekoudheid of verstopte neus: stomen met rozemarijn.
  • Geurkruid.
  • Rozemarijn bevordert de bloeddoorstroming.

Naar begin pagina...