Ton Stam Schagen

Tuinkers

(Origamnum vulgare)
Bekend van de groenteboer: in kleine kartonnen doosjes het hele jaar door verkrijgbaar.
Het is een gerecht dat al bekend was bij de Egyptenaren, Grieken en Romeinen.
Tuinkers wordt ook wel sterrenkers of bitterkers genoemd.

De smaak

De smaak van tuinkers is pittig-aromatisch. De smaak lijkt nog het meest op die van mosterd.

Kweken

Zaaien
Binnen: dicht op elkaar op een schotel op een vochtig stuk keukenpapier.
Dit kan het hele jaar door.
De ondergrond goed vochtig houden.
Goed in het licht zetten bevordert een gedrongen groei.
Buiten: vanaf maart in dichte rijen.
De cultuur duurt maar kort, omdat de plantjes worden afgesneden als ze 5 cm hoog zijn.

Gebruik

  • De blaadjes kunnen heel als broodbeleg dienen, met een druppel citroensap.
  • Je kan ze gesneden vermengen met roomkaas of mayonaise.
  • Als garnering.

Naar begin pagina...