Ton Stam Schagen

Wilde marjolein

(Origamnum vulgare)
De plant is in de supermarkt bekend als Oregano, maar wordt ook wel eens palingkruid genoemd.
Hij is familie van de echte marjolein. De plant staat op de Nederlandse rode lijst van planten en is in België een wettelijk beschermde plant.
Hij komt voor op iets droge, matig voedselrijke, kalkhoudende grond.

De smaak

Wilde marjolein heeft een kruidige, licht zoete smaak. Het is ook een sterk geurend kruid.

Kweken

Een zonnige plek is noodzaak, want de hoeveelheid zon heeft een directe invloed op de smaak.
In Zuid-Europa is het een vaste plant, maar hier wordt hij éénjarig gekweekt.
Zaaien: buiten in maart - april op een zonnige plek en de langzaam groeiende plant wordt dan zo'n 30 cm. hoog.
Men kan de plant ook kopen en in een een grotere pot kweken. Tegen de eerste vorst flink terug snoeien en dan binnen laten aclimatiseren.

Bewaren

  • Oregano is goed te drogen. Hang de takjes op een droge donkere plek gedurende een tot twee weken.
  • In de koelkast: Verpakt in enkele velletjes vochtig keukenpapier max. twee weken onderin de groentela.
  • In de diepvries: Oregano is minder geschikt om in te vriezen.

Gebruik

  • De plant kan je meekoken.
  • Hij kan zowel vers als gedroogd worden gebruikt.
  • Belangrijk onderdeel van pizzakruiden en chili con carne-kruiden.
  • Blaadjes en jonge scheuten gebruiken.
  • Vlees: Uitgesproken vleeskruid met een tijmachtige smaak.
  • Bij worteltjes, doperwten.

Naar begin pagina...