Digibar Schagen

Bedradingsinstructie voor UTP netwerkkabels

Als je snel internet hebt kan je daar alleen van profiteren als je de computer met een kabel verbindt met het internet. Een Wi-Fi verbinding is wel snel, maar kan niet tippen aan de snelheid van internet via een UTP patchkabel. Je moet dan een netwerkkabel trekken naar de plaats waar je computer staat en dat red je niet altijd met een kant-en-klare kabel met standaard lengte.

Een van de meest voorkomende en lastigste problemen is hoe op de goede manier een UTP patchkabel te maken. Voor sommige toepassingen is een afwijkende kabel nl. een reversed of cross-over kabel nodig. Waarvoor je ze gebruikt en hoe je ze maakt vind je in onderstaande uitleg.

Selecteren van de bekabelings-categorie

Omdat netwerken tegenwoordig hoofdzakelijk bestaan uit Unshielded Twisted Pair (UTP) bedrading houden we ons daar voorlopig mee bezig. Momenteel is het gebruikelijk dat men niet lager installeert dan bekabeling van Categorie 6. Deze kabel ondersteunt een snelheid tot één Gigabit of wel 1000 Megabit per seconde data overdracht.

Wanneer je een CAT6 unshielded twisted pair (UTP) kabel bestelt ontvang je een kabel met 4 in elkaar gedraaide paren draden, totaal dus 8 draden. Een draad kan bestaan uit één massieve draad, of uit een aantal dunne, in elkaar gedraaide draadjes, waardoor hij soepel wordt. De massieve draad wordt normaal gebruikt in leidingen, wanden en plafonds, terwijl de soepele kabels gebruikt worden als verbindingskabel tussen wandaansluitingen en apparatuur en voor patch cables.(kabels van een patch pannel in een 19" rack naar de hub of switch.)

Naar begin pagina...

Volgorde draadparen

De draadparen in UTP kabels zijn gekleurd zo dat je ze aan elk uiteinde van de draad kunt herkennen. Bovendien zijn ze ook nog per paar gecodeerd. Typische CAT5 UTP kabels hebben 4 draden met een egale kleur en vier draden met dezelfde kleur afgewisseld met wit. Het meest gebruikte kleurschema komt overeen met dat van de Electronic Industry Association / Telecommunications Industry Association's Standard 568B.

Hieronder zie je de draden die in het kleurschema thuis horen.
draadpaar #1 wit blauw
blauw
draadpaar #2 wit oranje
oranje
draadpaar #3
wit groen
groen
draadpaar #4
wit bruin
bruin

Naar begin pagina...

Connectoren

De kabel connectoren en jacks die meestal gebruikt worden bij CAT5 UTP kabels zijn van het type RJ45. De RJ betekent Registered Jack en de 45 duidt op het pin nummering schema. De connector is bevestigd aan de kabel terwijl de jack de aansluiting is waar de connector in gaat, zoals bv. in de wandaansluiting, de netwerkkaart of de hub/switch.
Nu zijn we klaar om de kabel samen te stellen.

Naar begin pagina...

Bedradingsschema

De IEEE Specification for Ethernet vereist het gebruik van 2 twisted pairs waarvan één paar is verbonden met pin 1 en 2, en het 2e paar met pin 3 en 6. Pin 4 en 5 worden overgeslagen en verbonden met een van de overgebleven paren.

Volgens het EIA/TIA-568B RJ-45 bedradingschema wordt het nog vreemder, omdat draad paar #2 (wit/oranje, oranje) en paar #3 (wit/groen, groen) de enige paren zijn die gebruikt worden voor data transport.

Het plaatje komt er dan als volgt uit te zien:

Standaard einde aan beide einden van de kabel
Pin 1 wit oranje
Pin 2 oranje
Pin 3 wit groen
Pin 4 blauw
Pin 5 wit blauw
Pin 6 groen
Pin 7 wit bruin
Pin 8 bruin

Nu de draden gegroepeerd zijn moeten ze zodanig gevormd worden dat ze in de RJ45 plug gevoerd kunnen worden.
Het volgende plaatje laat dit zien:

Als de draden in de plug gestoken zijn ziet het er als volgt uit:


Rest ons nog de RJ45 plug dicht te knijpen. Dit wordt gedaan met een zg. modulaire tang, ook wel krimptang genoemd en de verbinding is gemaakt.

Naar begin pagina...

Cross kabel

Als je twee hubs met elkaar wilt verbinden, of je wilt twee computer rechtstreeks aan elkaar koppelen zonder gebruik te maken van een hub is een z.g. cross kabel vereist. Hiervoor moet je de aansluiting wijzigen aan één kant van de kabel.

Je moet een kabel maken met pin 1 & 2 aan het ene eind verbonden met pin 3 & 6 aan het andere eind. Pin 3 & 6 aan de eerste kant worden verbonden met pin 1 & 2 aan de tweede kant. Pin 4 & 5 en 7 & 8 blijven ongewijzigd.
Hieronder zie je hoe de pin-layout moet zijn van het standaard einde en van het cross einde van de kabel:

Standaard einde aan één kant van de kabel
Pin 1 wit oranje
Pin 2 oranje
Pin 3 wit groen
Pin 4 blauw
Pin 5 wit blauw
Pin 6 groen
Pin 7 wit bruin
Pin 8 bruin
Cross einde aan de andere kant van de kabel
Pin 1 wit groen
Pin 2 groen
Pin 3 wit oranje
Pin 4 blauw
Pin 5 wit blauw
Pin 6 oranje
Pin 7 wit bruin
Pin 8 bruin

Als de kabel in de RJ45 plug bevestigd is ziet het er als volgt uit:

Standaard einde
Cross einde

Naar begin pagina...