De Smaak
Bieslook behoort tot de look familie en is dus verwant aan onder andere knoflook, ui en prei. Het is dan ook niet zo raar dat de smaak van bieslook lijkt op die van ui, maar dan iets zachter en aromatischer.
Aan wat oudere planten kunnen dikkere bladeren ontstaan, die een wat sterkere smaak hebben.
Kweken
De plantjes zijn vaak te koop in de supermarkt maar ook in het tuincentrum. Je kan ze buiten zaaien in maart/april. Grote pollen kan je scheuren zolang het niet vriest.
Na het scheuren kan je een gedeelte in huis verder kweken zodat je in de winter voldoende verse voorraad hebt.
De plant is overblijvend, houdt van vochthoudende grond en kan wat schaduw hebben.
In de winter sterft het bovengrondse deel grotendeels af maar hij loopt in het voorjaar weer uit.
Door regelmatig te oogsten stimuleer je de groei.
Bewaren
Als de groei er goed in zit kan je de stengels afknippen, heel fijn snijden en daarna invriezen. Zie Bewaren van kruiden
Gedroogd is bieslook niet lekker.
Gebruik
- Niet meekoken.
- Toevoegen aan aardappelpuree en rauwkostschotels.
- Op brood met boter en kaas.
- In kruidenboter, fondue- en gourmetsaus en eiersalade.
- In soepen.
- De bloemen zijn ook eetbaar en leuk als garnering.
- In marinade voor vlees en vis.
- In combinatie met dille lekker als marinade voor zalm.