Ton Stam Schagen

Knoflook

(Allium sativum)
Iedereen kent wel deze sterk aromatische uiensoort.
In de Franse keuken wordt knoflook veel meer gebruikt dan bij ons.
Hij heeft een gunstige uitwerking bij hoge bloeddruk.

De smaak

Rauw heeft ze een sterke smaak. Na bakken, smoren of grillen wordt de smaak zachter en geuriger.

Kweken

We kunnen het beste de teentjes planten. Je moet ze voorzichtig losmaken van de omvliesde bol met een deel van de wortelbodem.
Plant ze in april buiten. In de herfst wordt het blad geel en oogsten we de bollen.
De planten houden van voedzame grond en staan graag in de zon.

Kopen

Knoflook is ook altijd te koop in de groentewinkel of supermarkt. Bij ons in Schagen staat zelfs regelmatig op de donderdagmarkt een kraam met allerlei soorten knoflook, ook gehakt in potjes, klaar voor gebruik.

Bewaren

Spoel de bollen schoon en hang ze te drogen, maar niet in de zon.

Gebruik

  • In Indische, Franse en Italiaanse gerechten.
  • Bij rauwkost is het voldoende de kom in te wrijven met een teentje knoflook, bij soep bijvoorbeeld de borden.
  • In kruidenboter, fondue- en gourmetsaus.
  • Bij bakken en koken gaat wat van de smaak verloren.

Naar begin pagina...