Ton Stam Schagen

Knoflookbieslook

(Allium tuberosum)
De plant wordt ook wel Chinese bieslook genoemd.
Ze lijkt wel wat op bieslook (Allium schoenoprasum) maar er zijn toch ook wel verschillen: groter, grover, platte blaadjes, andere bloei.
Het is een winterharde vaste plant met een voorliefde voor een zonnig plekje.
Ze sterft in de winter af maar vanaf eind februari-begin maart komt ze weer boven de grond en zodra ze weer groot genoeg is kun je de blaadjes oogsten, tot diep in de herfst. Er groeien telkens nieuwe blaadjes aan dus je oogst van één plant de hele lente, zomer en herfst.

De smaak

De smaak is vooral knoflookachtig, anders dan de ui-achtige smaak van bieslook.

Kweken

In tuincentra wordt het een enkele keer aangeboden als plantje of in de vorm van zaad.
Je komt het ook tegen in de toko.

Bijna alle Alliumzaden zijn slechts kort kiemkrachtig (dus ook prei en uien).
Bovendien vinden ze een koudeperiode heel prettig bij het kiemen maar dat hoeft niet perse.
Zaai de zaden binnen in februari, bij 18 tot 22 graden. Als ze dan niet binnen 2-3 weken kiemen, plaats dan de potjes met zaden een week of 4 buiten, wat beschut tegen al te veel regen en wind, maar een nachtvorstje zal ze niet deren (eerder aansporen om uit de kiemrust te komen). Na de 4 weken kun je de potjes dan weer naar binnen halen voor de kieming.

Aangezien de planten winterhard zijn mogen de zaailingen ook voor mei buiten worden uitgeplant. Plant ze op een zonnig plekje uit, het liefst in een mooie volle pol. Omdat de blaadjes telkens opnieuw verschijnen hoef je er geen rij voor te zaaien, 1 of 2 flinke planten geven de hele zomer meer dan voldoende opbrengst.

Zaad kweken

Laat na de bloei de uitgebloeide bloemen in zaad komen. Op het moment dat de hoesjes geheel open liggen en de gitzwarte zaden daar bovenop liggen (zie foto) zijn ze rijp en kun je deze zo in een bakje schudden. Laat ze nog een paar dagen goed drogen. Bewaar ze koel en donker. Ze zijn maximaal 2 jaar kiemkrachtig.

Bewaren

Bewaar knoflookbieslook op een koele, donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo blijft het een week goed.
Drogen is geen optie. Het duurt erg lang omdat het veel vocht bevat en van de smaak blijf maar heel weinig over.
Invriezen gaat goed. Zie Bewaren van kruiden

Gebruik

De plant kan net zo gebruikt worden als gewone bieslook.
  • Knoflookbieslook is rijk aan vitamine A, B1, B2, C en het mineraal calcium. Het kruid heeft een hoge verzadigingswaarde, zodat het de eetlust afremt.
  • Het wordt met name gebruikt in de Aziatische keuken waar ook de bloemen in gerechten worden gegeten.
  • Gebruik jonge dunne stengels. Dikkere stengels hebben de neiging taai te worden.
  • Kort voor het serveren toepassen.
  • In eiergerechten, salades en in kruidenboter.
  • In roerbakgerechten met groente, vlees, vis.
  • Bij gebakken aardappelen met Parmezaanse kaas.
  • In kaasrecepten, kaasfondue, roomsauzen, vleesgerechten en gebonden soepen.
  • In hartige taart.

Naar begin pagina...