Als je kruiden hebt gekweekt kan je na drogen er ook diverse kruidenmixen van maken.
Zelfgemaakt is gezonder
In kruidenmixen die je koopt zit vaak veel te veel zout. Veel mensen denken dat zoutloos meteen ook smakeloos is. Dat is zeker niet het geval. Deze heerlijke zoutloze kruidenmixen bewijzen het tegendeel. En ze zijn ook nog eens hartstikke makkelijk te maken.
Nog een voordeel: Je kan de mix helemaal aanpassen aan je eigen smaak.
Hou je niet van een bepaalde kruid? Laat hem gewoon weg.
Hou je van pittig? Voeg wat extra chili toe.
Nog een Hollands voordeel: Zelf maken is goedkoper.
Wat is er leuker om aan het einde van het seizoen zelf je overgebleven kruiden uit de tuin te drogen en te gebruiken voor je kruidenmix. Zeker met oregano, tijm en rozemarijn gaat dit heel goed.
Dit doe je heel simpel door kleine bosjes van de kruiden te maken en deze op zijn kop te laten drogen.
De bereiding
Gebruik voor het beste resultaat bij voorkeur een granieten vijzel. Als je een staafmixer of een keukenmachine gebruikt worden de kruiden alleen maar fijngesneden, terwijl ze met een vijzel fijngewreven en gestampt en dus helemaal vermengd worden, wat de smaak ten goede komt.
Bewaar de mix in een afgesloten potje.
In de kruidenmixen hieronder zie je waarden in theelepels (tl), eetlepels (el) en in grammen.
De waarden verschillen: dat komt omdat een tl gedroogde kruiden minder weegt dan een tl verse kruiden of een tl specerijen.
Hieronder worden de verhoudingen weergegeven.
Soort
1 theelepel (tl)
1 eetlepel (el)
Gedroogde kruiden
1g
5g
Verse kruiden
1g
3g
Specerijen, zout
2g
15g
De hieronder aangegeven waarden zijn verhoudingswaarden. Je kan de hoeveelheden zelf vermeerderen.
De kruiden in onderstaande mixen zijn allemaal gedroogde kruiden.
Itaiaanse kruiden
Een van de bekendste mixen is Italiaanse kruidenmix.
Je hebt er minimaal het volgende voor nodig (alles gedroogd):
2 tl (2g) basilicum
2 tl (2g) oregano
2 tl (2g) peterselie
1 tl (1g) tijm
½ tl (1g) rozemarijn
en je kan het naar eigen smaak uitbreiden met bv.:
1 tl (2g) marjolein
1 tl (2g) knoflookpoeder
Lekker in pastagerechten en in tomatensaus.
Provençaalse kruiden
Ze worden gedroogd gebruikt.
3 el tijm
2 el rozemarijn
2 el basilicum
1 el bonenkruid
1 el dragon
8 verkruimelde laurierblaadjes
Ze worden gebruikt om smaak te geven aan gegrilde gerechten met vis en vlees, maar ook aan groente stoofschotels.
Het mengsel kan ook gemengd worden met de olie die gebruikt wordt.
Fines herbes (Frans voor fijne kruiden)
Fines herbes wordt vers gebruikt in diverse gerechten, maar vooral in soepen, sauzen, kaas- en eiergerechten.
1 el bieslook
1 el dragon
1 el kervel
1 el peterselie
Nasi/bami kruidenmix
1 tl (2g) knoflookpoeder
1 tl (2g) komijn
½ tl (1g) kurkuma
½ tl (1g) gember
½ tl (1g) koriander
¼ tl (½g) chilipoeder
Bovenstaande hoeveelheid is voldoende voor vier personen.
Patatkruiden
Deze mix geeft de frietjes wat pit.
1 tl (2g) paprikapoeder
1 tl (2g) knoflookpoeder
1 tl (2g) kerriepoeder
1 tl (2g) cayennepoeder
1 tl (2g) korianderpoeder
1 tl (2g) kaneel
Strooi de mix na het bakken over de frietjes.
Ook lekker over gebakken aardappelen