Alles over seizoensgroente en fruit
Ga naar de Seizoensgroente- en fruitkalender
Wat zijn eigenlijk seizoensgroente en fruit?
Groente en fruit dat wordt geteeld in de volle grond, onder een plastic tunnel of in de onverwarmde kas en na de oogst direct in de winkel ligt noemt men zo.
Vroeger was het heel gewoon om groente en fruit te eten dat op dat moment geteelt werd.
Tegenwoordig worden ze echter buiten het seizoen in verwarmde kassen gekweekt of ze worden van over de hele wereld aangevoerd.
Daardoor leggen ze veel meer transportkilometers af dan lokale producten.
Wil je een klimaatvriendelijke keuze maken? Kies dan voor Nederlandse seizoensgroente en seizoensfruit. Er is weinig energie nodig om ze te verbouwen en te vervoeren. Daardoor komen minder broeikasgassen vrij.
Hoe herken je seizoensproducten?
In de supermarkt staat meestal op het schap een kaartje met het land van herkomst.
Seizoensproducten zijn ook te vinden op streek- en weekmarkten.
Bewaren van groente en fruit
Leg groente of fruit niet bij banaan of avocado's. Deze vruchten produceren nl. ethyleengas. Hierdoor zal de groente of het fruit sneller rijp worden.
Leg producten buiten de koelkast op een droge en koele plek.
Leg producten in de koelkast bij voorkeur in de groentela. Hierin is de luchtvochtigheid hoger, waardoor ze minder snel uitdrogen.
Waar bewaar ik mijn groente en fruit en hoelang?
Naar begin pagina...