Ton Stam Schagen

Vanille

De vanille-orchidee levert de specerij vanille(stokjes), die niet alleen wordt verwerkt in levensmiddelen, maar ook in onder andere tabak en parfum.
De plant komt oorspronkelijk uit Mexico, maar Madagaskar is de grootste producent van vanille met meer dan 2000 ton per jaar.

Vanille

Latijnse naam: Vanilla planifolia
Land van herkomst: Midden- en Zuid-Amerika
Groeihoogte: 15 m

Vanille is een klimmende orchidee. De dikke stengels die de grond raken wortelen. Groene, stevige hangende peulen.
Men plukt de gele onrijpe vanille-peulen en bewerkt deze om zo tot de vanille-stokjes te komen die we kennen.
Zonder ze te bewerken, smaken de peulen niet naar vanille. Het bewerkingsproces bestaat uit dompelen in heet water en drogen. Er vormen zich dan fijne kristallen op de stokjes die de stof vanilline veroorzaakt.
Als je verse vanille gebruikt in een recept, snij je de peul doormidden en gebruik je meestal alleen het vanillemerg.
Vanille wordt veel gebruikt in dranken, desserts (pudding en ijs), gebak en vanillesuiker. Vanillestokjes kunnen zelfs na een keer weken nog een keer gebruikt worden.
In de combinatie met suiker wordt het aroma van vanille krachtiger.


Echt of namaak

Vanille is een bekende smaakmaker in de keuken, met name in desserts. Het is echter de grote vraag of die smaak ook echt van vanille afkomstig is.
Vanillesuiker wordt o.a. gemaakt door vanilline, de belangrijkste stof die voor de typische geur zorgt, aan suiker toe te voegen.
Negentig procent van de vanille in supermarktproducten is chemisch gemaakt.

Vanilline, de stof die hoofdzakelijk verantwoordelijk is voor de kenmerkende smaak en geur van vanille, kan in het lab veel goedkoper en in grotere hoeveelheden worden nagemaakt.
Hiervoor wordt lignine, een bijproduct van de hout- en papierindustrie en/of eugenol, een bestanddeel van kruidnagel, gebruikt.
Naast vanilline wordt vaak het drie keer sterker smakende ethylvanilline gebruikt
Op verpakkingen is niet te achterhalen welke geurstof is gebruikt.
Je kan er dus vanuit gaan dat de echte vanille alleen in de stokjes zit.

Vanille-essence is in kleine flesjes in de supermarkt te koop. Dit is kunstmatige vanilline.
Vanille-extract daarentegen is een natuurlijk product. Hierbij zijn de natuurlijke smaakstoffen van de vanilleboon in alcohol opgelost.

Verschillende betekenissen

Omdat vanille een van de belangrijkste ijssmaken is, en ook vaak het goedkoopst is, heeft de term vanilla in het Engels een extra betekenis gekregen, namelijk conventioneel, basis of zonder toeters en bellen.

Zo is vanilla-software een benaming voor software die niet afwijkt van de originele versie.

Wanneer men in de financiële wereld over een vanilla structure spreekt, bedoelt men een zeer eenvoudige basistransactie, bij voorkeur zonder additionele derivaten.

Onder vanilleseks verstaat men conventionele seks, het tegenovergestelde van kinky of alternatieve seks.

Vanillesuiker zelf maken

  • Doe 200 g suiker in een afsluitbare pot.
  • Snij twee vanille stokjes open en schraap de merg eruit.
  • Meng de merg goed door de suiker.
  • Voeg de gebruikte stokjes ook bij de suiker.
  • Sluit de pot en laat 2 tot 3 weken inwerken.

Naar begin pagina...