Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Het werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel.
Vitamine E speelt ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel.
Vitamine E is een vitamine die je lichaam niet zelf kan aanmaken en die je via je voeding binnenkrijgt.
Vitamine E zit in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.
Vitamine E breekt af als je het verhit. Toch blijft er genoeg vitamine E over in eten en drinken.
Vitamine E per portie | Milligram |
1 eetlepel zonnebloemolie (15 gram) | 7,3 |
1 eetlepel gekookte spinazie (50 gram) | 1,8 |
1 handje pinda's (25 gram) | 1,6 |
halvarine (voor 1 snee, 6 gram) | 0,6 |
1 appel met schil (135 gram) | 0,4 |
Een tekort aan vitamine E komt nauwelijks voor.
De aanvaardbare bovengrens van vitamine E verschilt per leeftijdsgroep. Voor volwassenen is de aanvaardbare bovengrens vastgesteld op 300 milligram per dag.
Via je voeding kun je eigenlijk nooit te veel vitamine E binnenkrijgen. Meer dan 300 milligram vitamine E per dag krijg je dus alleen binnen als je een langere tijd te veel supplementen slikt.
Er zijn weinig nadelige effecten bekend van te veel vitamine E. Alleen bij mensen met een tekort aan vitamine K en mensen die behandeld worden met bloedverdunners remt een teveel aan vitamine E de bloedstolling.
Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende vitamine E binnen.