Ton Stam Schagen

Vitamine E

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Het werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel.
Vitamine E speelt ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel.

Opname in het lichaam

Vitamine E is een vitamine die je lichaam niet zelf kan aanmaken en die je via je voeding binnenkrijgt.

Waar zit vitamine E in?

Vitamine E zit in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.
Vitamine E breekt af als je het verhit. Toch blijft er genoeg vitamine E over in eten en drinken.

Vitamine E per portie Milligram
1 eetlepel zonnebloemolie (15 gram) 7,3
1 eetlepel gekookte spinazie (50 gram) 1,8
1 handje pinda's (25 gram) 1,6
halvarine (voor 1 snee, 6 gram) 0,6
1 appel met schil (135 gram) 0,4

Waarvoor heb je vitamine E nodig?

Vitamine E speelt een belangrijke rol in het lichaam.
  • Vitamine E beschermt als antioxidant de cellen, celwand, bloedbaan en weefsel.
  • Vitamine E speelt een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel.

Vitamine E-tekort

Een tekort aan vitamine E komt nauwelijks voor.

Te veel vitamine E

De aanvaardbare bovengrens van vitamine E verschilt per leeftijdsgroep. Voor volwassenen is de aanvaardbare bovengrens vastgesteld op 300 milligram per dag.
Via je voeding kun je eigenlijk nooit te veel vitamine E binnenkrijgen. Meer dan 300 milligram vitamine E per dag krijg je dus alleen binnen als je een langere tijd te veel supplementen slikt.
Er zijn weinig nadelige effecten bekend van te veel vitamine E. Alleen bij mensen met een tekort aan vitamine K en mensen die behandeld worden met bloedverdunners remt een teveel aan vitamine E de bloedstolling.

Voedingsadvies

Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende vitamine E binnen.

Wil je nog meer weten over vitamine E? Klik of tik dan op deze knop Voedingscentrum

Naar begin pagina...