Ton Stam Schagen

Kruiden- en specerijengebruik

Kruiden en ook specerijen zijn smaakmakers. Het verschil tussen deze producten is dat de kruiden meestal lokaal gekweekt en vers gebruikt worden, terwijl specerijen in een subtropisch of tropisch klimaat gekweekt worden en gedroogd en gemalen onze kant opkomen.
Doordat men nu voorzichtiger is met het gebruik van zout, kan je deze producten gebruiken om dit te compenseren en om met smaken te variëren.

Hieronder vind je lijsten met producten met daarnaast welke kruiden of specerijen er het beste bij passen.
Groente Gebruik deze kruiden/specerijen
Andijvie Peterselie, Nootmuskaat, Uienvlokken
Aubergines Basilicum, Kervel, Oregano, Kerry, Paprika
Bietjes Dille, Tijm, Peper, Venkel
Boerenkool Korianderzaad, Munt, Nootmuskaat, Oregano, Rozemarijn
Bleekselderij Majoraan, Peper, Salie, Venkelzaad
Bloemkool Dille, Korianderzaad, Kummel, Nootmuskaat, Oregano, Selderij
Bonen Basilicum, Bonenkruid, Dille, Kerrie, Majoraan, Mosterdmeel, Selderij, Tijm
Champignons Dragon, Kerry, Kervel, Koriander, Nootmuskaat, Peterselie, Rozemarijn
Doperwten Basilicum, Dille, Kervel, Munt, Majoraan, Peterselie, Sederij
Hutspot Dillezaad, Kerry, Kummel, Laurierblad, Munt
Koolraap Basilicum, Dille, Komijnzaad, Majoraan, Munt
Komkommer Basilicum, Dille, Kervel, Peper, Rozemarijn
Puree Basilicum, Bieslook, Kervel, Nootmuskaat, Peper, Venkel
Rode kool Kruidnagel, Munt, Kummel, Oregano
Sla Basilicum, Bieslook, Citroenmelisse, Kervel, Peterselie, Rozemarijn, Selderij, Tijm
Snijbonen Bieslook, Uienvlokken, Nootmuskaat
Sperziebonenonen Bonenkruid, Ciroenmelisse, Nootmuskaat, peterselie
Spinazie Basilicum, Dragon, Koriander, Majoraan, Rozemarijn
Spruiten Oregano, Majoraan, Nootmuskaat
Tomaten Basilicum, Dille, Dragon, Paprikapoeder, Peterselie, Selderij, Tijm, Venkelzaad
Tuinbonen Bonenkruid, Peterselie, Tijm
Uien Korianderzaad, Majoraan, Peper, Salie, Selderij
Wortelen Bieslook, Munt, Peterselie, Salie, Tijm
Zuurkool Basilicum, Bonenkruid, Dille, Komijnzaad, Kummel, Selderij

Naar begin pagina...

Soepen Gebruik deze kruiden/specerijen
Aspergessoep Dillezaad, Majoraan, Nootmuskaat, Rozemarijn, Tijm
Bouillon Foelie, Peterselie, Peper, Selderij
Bruinebonensoep Basilicum, Bonenkruit, Dragon, Dille, Laurierblad, Majoraan, Nootmuskaat
Erwtensoep Basilicum, Dragon, Laurierblad, Majoraan, Uienvlokken, Peper
Goulashsoep Lavs, Peterselie, Uienvlokken, Peterselie
Groentesoep Bieslook, Kervel, Lavas, Majoraan, Salie, Selderij
Kippensoep Basilicum, Folie, Majoraan, Peper, Piment, Safraan, Selderij
Tomatensoep Bosui, Kervel, Laurierblad, Lavas, Majoraan, Paprikapoeder, Peterselie, Salie
Vissoep Anijszaad, Majoraan, Oregano, Peterselie, Piment, Safraan

Naar begin pagina...

xxx

Sausen Gebruik deze kruiden/specerijen
Bloemkoolsaus Korianderzaad, Munt, Kummel, Nootmuskaat, Oregano
Eiersaus Kerrie, Peterselie, Bieslook
Kerrysaus Cayennepeper, Kerry, Peper
Mayonaise Bieslook, Citroenmelisse, Dille, Dragon, Kervel, Peterselie, Selderij
Mosterdsaus Citroenmelisse, Mosterdmeel
Slasaus Bieslook, Citroenmelisse, Mierikswortel, Mosterdmeel
Tomatensaus Basilicum, Dragon, Knoflook, Lavas, Oregano, Peper, Rozemarijn, Tijm. Uien

Naar begin pagina...

Diversen Gebruik deze kruiden/specerijen
Fruitgerechten Citroenmelisse, Basilicum, Bosui, Peterselie
Roereieren Bieslook, Kervel, Majoraan, Rozemarijn, Peterselie, Tijm
Omelet Bieslook, Kervel, Paprikapoeder, Majoraan, Rozemarijn, Venkelzaad
Kruidenboter Bieslook, Knoflook, Lavas, Peper, Peterselie, Selderij, Uienvlokken
Gepaneerd vlees/kaas Basilicum, Kerry, Knoflookpoeder, Paprikapoeder, Peper, Rozemarijn, Venkelzaad

Naar begin pagina...

Vleesgerechten Gebruik deze kruiden/specerijen
Biefstuk Kervel, Mosterdmeel, Peper, Peterselie, Uienvlokken
Gehakt Basilicum, Bieslook, Mosterdmeel, Oregao, Tijm
Goulash Karwijzad, Knoflook, Laurier, Majoraan, Paprika, Tijm, Uien
Hachee Basilicum, Kruidnagel, Laurier, Oregano, Paprika, Tijm
Kip Basilicum, Chilipoeder, Foelie, Kerry, Oregano, Paprika
Ragout Bonenkruid, Foelie, Laurier, Lavas, Paprika, Piment
Rundvlees Laurierblad, Majoraan, Peterselie, Tijm
Varkensvlees Majoraan, Mosterdmeel. Oregano, Salie, Venkelzaad

Naar begin pagina...

Visgerechten Gebruik deze kruiden/specerijen
Gebakken vis Basilicum, Cayennepeper, Kervel, Laurierblad, Selderij, Tijm
Gestoofde vis Basilicum, Cayennepeper, Citroenmelisse, Laurierblad, Tijm
Kabeljauw Citroenmelisse, Nootmuskaat, Peper, Peterselie, Uiensnippers, Venkel
Mosselen Foelie, Oregano, Selderij, tijm
Vissalade Basilicum, Cayemmenpeper, Koriander, Laurierblad, Peterselie, Uiensnippers
Zalm Bieslook, Cayennepeper, Dille, Knoflookpoeder, Koriander, Nootmuskaat, Paprikapoeder, Peterselie, Venkelzaad

Naar begin pagina...