Ton Stam Schagen

Plastic, hoe giftig is het?

Van al het afval dat we weggooien bestaat het meeste uit plastic. Kijk maar eens in de oranje kliko die je elke maand aan de weg zet. Bijna al ons voedsel word verpakt in plastic en vaak wordt het ook nog dubbel verpakt. We bereiden het eten met plastic keukengerei en drinken uit plastic of geplastifiseerde bekers. Ook onze kinderen spelen met plastic speelgoed.
Van een aantal plasticsoorten is bekend dat het giftige stoffen bevat. Er zijn echter grote verschillen.
Op veel plastic voorwerpen staat een zg. recyclingcode. Hieronder een overzicht van deze codes en welke voorwerpen ervan gemaakt worden.
PET is de afkorting voor PolyEthyleen Tereftalaat. Water- en frisdrankflessen worden van dit materiaal gemaakt, de zogenaamde PETflessen. Verder zijn saladebakken, bakjes waar koekjes in zitten, olieflessen en allerlei verpakkingsmateriaal hiervan gemaakt. Dit plastic is voor eenmalig gebruik veilig.
Hergebruik van deze plastics, zoals bijvoorbeeld het navullen van een waterflesje wordt afgeraden. Dit plastic gaat op den duur giftige stoffen lekken die kankerverwekkend kunnen zijn en de hormoonhuishouding kunnen verstoren, bv. acetaldehyde.
HDPE is een ander woord voor Hoge Dichtheid PolyEthyleen. Het is een vrij stevige, ondoorzichtige plasticsoort die gebruikt wordt voor bijvoorbeeld flessen van schoonmaakmiddelen, shampoo, de ondoorzichtige sapflessen en plastic tassen maar ook speelgoed wordt er soms van gemaakt. Hoge dichtheid polyethyleen is veilig en je kunt het veilig opnieuw gebruiken.
.
.
.
PVC is een andere naam voor PolyVinyl Chloride en is een plasticsoort die je beter kunt vermijden. Het is te herkennen aan de sterke geur. Denk aan de geur van luchtbedden, opblaasbare boten, zwembandjes, zwembadjes en matrasbeschermers. Het zit ook vaak in kleren en meubels. Ook daar valt vaak de specifieke geur op. De schadelijke stoffen in PVC zijn dioxine en allerlei weekmakers om het plastic flexibel te maken. Deze stoffen kunnen ons lichaam niet afstoten en hopen zich op in ons lichaam. Dioxine en weekmakers zijn kankerverwekkend en verstoren de hormoonhuishouding. PVC is dus zeer onveilig en dient vermeden te worden.
LDPE is een ander woord voor Lage Dichtheid PolyEthyleen. LDPE kennen we vooral van de plastic winkeltasjes. Verder allerlei andere zachte verpakkingsproducten en seals. LDPE is veilig in gebruik.
.
.
.
.
PP oftewel PolyPropeen is een wat harder soort plastic. In de keuken zijn heel veel bakjes, schalen en lunchboxen gemaakt van polypropeen.
Veel Ikea spul en Tupperware hebben deze code.
Ook het meeste magnetron plastic is vaak van PolyPropeen gemaakt.
PolyPropeen is een veilig plastic soort die opnieuw gebruikt kan worden.
.
.
PS oftewel PolyStyreen is een plastic wat je in de gaten moet houden.
Polystyreen is er in een foamachtige vorm en een harde variant.

Het foamachtige plastic ken je wel van bijvoorbeeld de Mac Donald, of de doorzichtige bakjes waar vlees of eieren in zitten in de supermarkt. Ook piepschuim is meestal polystyreen.

De harde vorm kennen we van bijvoorbeeld frietbakjes en wegwerpbekertjes. Het is bekend dat deze bekertjes bij verhitting schadelijke stoffen lekken als styreen en benzeen. Dit zijn kankerverwekkende en hormoonverstorende stoffen. Als je elke dag warme thee drinkt uit zo'n bekertje op je werk dan geeft dat te denken.
Polystyreen is ook erg belastend voor het milieu. 71% van het plastic dat in de oceanen ronddrijft is van deze soort.
O duidt op overige. Dit is de meest onduidelijke recycle code. Het is één grote vergaarbak van al het plastic dat niet in een van bovenstaande catagorieën valt.
Aan de ene kant bevat nummer 7 polycarbonaat, waaruit BPA (weekmakers) lekt en aan de andere kant krijgen nieuwe soorten biologisch afbreekbaar plastic van bijvoorbeeld mais, aardappel- en rijstzetmeel ook code 7. Daarnaast zijn er ook veilige plastics die onder deze code vallen.
Code 7 kun je beter vermijden, tenzij je zeker weet dat je te maken hebt met één van de veilige of biologisch afbreekbare plasticsoorten.

Voor een uitgebreid overzicht van recycle code 7 klik hier

Plastic zonder code
Helaas kom je het nog vaak tegen, plastic zonder code. Komt het veel in contact met je voeding of huid dan is het advies om dit zoveel mogelijk te vermijden.
Fabrikanten die niet werken met een code zijn over het algemeen niet de meest professionele partijen en je kunt je afvragen of dit plastic wel veilig is.
Naar begin pagina...